Hopp til hovedinnhold
27. september 2024

Vi får ofte spørsmål om hvordan vi i tilsynet tester og hvilke verktøy vi bruker når vi gjennomfører tilsyn. Her har vi oppsummert noen av de vanligste spørsmålene med svar.

Hånd med Ipad, som viser grafer og teksten "TEST"

Hva skal jeg bruke et testverktøy til?

Husk at et testverktøy bare er et hjelpemiddel for å skaffe seg en status over tilstanden på nettstedet og ikke fikser tilgjengelighetsfeil av seg selv. Verktøyet gir kunnskap om potensielle problemer på nettstedet som du så kan jobbe videre med for å få rettet opp og få et så bra nettsted som mulig.

Hvilket verktøy skal jeg velge?

Det er ikke mulig å gi et svar som passer alle, og det kan ofte være nødvendig å bruke flere testverktøy i kombinasjon for å få et så bra resultat som mulig. Ting å tenke på når du skal velge verktøy er:

  • Hvor erfaren du er med testing av universell utforming
  • Hvor stort nettsted du har
  • Budsjett

Automatisk testing

Bør jeg bruke automatiske testverktøy?

Et automatisk verktøy er et bra supplement til testingen, men er litt som en robotstøvsuger, den kan gjøre jobben ofte, men gjør ikke jobben like grundig som når du støvsuger selv.

Fordeler med automatiske testverktøy

  • Automatiske verktøy jobber raskt og uten pause og kan derfor kjapt jobbe seg gjennom hele nettstedet.
  • De kan settes opp til å kjøre ofte slik at man kan følge med på nettstedet over tid og du kan slik lettere følge med utviklingen over tid.
  • Det er lettere å komme i gang da det kreves mindre forkunnskaper om kravene enn ved manuelle testing.

Ulemper med automatiske testverktøy

  • Automatiske verktøy dekker ikke alle kravene i standarden, og noen av kravene blir bare testet for veldige spesifikke situasjoner. Dette betyr at et automatisk verktøy kan rapportere at alt er i orden, men det kan fortsatt være feil igjen som verktøyet rett og slett ikke er i stand til å fange opp.
  • Mange automatiske verktøy fungerer ikke så godt bak innloggede sider.
  • Mange automatiske verktøy kan ikke fange opp deler av nettsiden som krever brukerinteraksjon for å trigge innhold. For eksempel oppsummeringssiden etter at du har sendt inn et skjema.

Manuell testing

Trenger jeg å teste manuelt?

For å få testet alle tilgjengelighetskravene fullt ut må man teste manuelt. Dette fordi mange av kravene rett og slett ikke lar seg teste automatisk. I tillegg kan det være at du har deler av nettstedet bak innlogging, og da er det ikke alle automatiske testverktøy som får tilgang til disse delene av nettstedet.

Fordeler med å teste manuelt

  • Du gjør en mer grundig test som tar høyde for en større del av kravet.
  • Du får testet alle kravene.
  • Det er lettere å teste bak innlogging og funksjonalitet som krever inndata fra brukeren.

Ulemper med å teste manuelt

  • Det er mer tidkrevende enn automatisk testing, spesielt for større nettsider.
  • Det krever mer kompetanse om kravene.

Hvilke verktøy bruker tilsynet?

Tilsynet bruker både automatiske og manuelle testverktøy når vi tester. I vår manuelle testing støtter vi oss på våre egne testregler på norsk. Disse er i utgangspunktet bygget opp slik at de er så verktøyuavhengige som mulig. Disse testprosedyrene støtter seg på blant annet:

Test av kode

Inspeksjonsverktøyet/utviklerkonsollen i nettleseren er nyttig til å gjøre manuelle tester av nettsider for å få sjekke hvordan et element er kodet og om det har et tilgjengelige navn (accessible name).

Test av kontrast

Colour Contrast Analyzer er et enkelt verktøy for test av kontrast på nettsider. Du får også vite fargekodene på innholdet du har markert, og om kontrastgraden tilfredsstiller de ulike kravene for både liten og stor skrift. 

Test av skriftstørrelse og skrifttype

WhatFont er en nettleserutvidelse for Chrome som lar deg inspisere skriftstørrelse og skrifttype på teksten. Dette er for eksempel nyttig når du skal måle kontrast, siden det er ulike krav for stor og liten tekst.

Til volumtesting

Til automatisk volumtesting bruker vi primært det automatiske testverktøyet QualWeb fra Portugal. Verktøyet er åpen kildekode og er oversatt til norsk av tilsynet.

Portrettfoto av Geir Sindre Fossøy
Seniorrådgiver, Digitaliseringsdirektoratet

Geir Sindre Fossøy

Geir Sindre Fossøy er teknolog i Tilsynet for universell utforming av ikt i Digitaliseringsdirektoratet.

Forfatter

Portrettfoto av Geir Sindre Fossøy
Geir Sindre Fossøy
Seniorrådgiver, Digitaliseringsdirektoratet

Kommenter

Felt merket med en rød stjerne (*) er obligatoriske.

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
Er du et menneske?
1 + 0 =
Løs dette enkle mattespørsmålet og skriv inn svaret. For eksempel: For 1+3, skriv inn 4.