KORT FORTALT: Tekst kan bli endret til 200 % størrelse uten tap av innhold eller funksjon.
Tolking
Uu-tilsynets forståelse av det aktuelle kravet. Tolkingen er basert på en juridisk og uu-faglig vurdering og avveining av rettskildene, inkludert W3Cs normative og informative kilder til WCAG (W3C, engelsk). Viktige kilder er suksesskriteriet, WCAGs ordliste, Uu-tilsynets praksis, formål, forståartikkelen, teknikker og failures.
Krav til samsvar
Uu-tilsynets beskrivelse av hva som skal til for å oppfylle det aktuelle kravet. Ofte består det også av ulike delkrav. Vanligvis kan kravet møtes på flere måter.
Testregel
Uu-tilsynets framgangsmåte (prosedyre) for å teste og ta stilling til om krav til samsvar er oppfylt eller ikke. Vi har ofte flere testregler knyttet til et krav.
Med unntak av teksting og bilder av tekst kan tekst forstørres opp til 200 % uten bruk av hjelpemiddelteknologi og uten at innhold eller funksjonalitet går tapt.
Formål
Hensikten med kravet er at personer med moderat nedsatt syn skal kunne forstørre og lese tekst, uten bruk av hjelpemiddelteknologi.
Brukerbehov
Kravet er ment å ivareta personer med nedsatt syn.
Tilsynets tolking
Brukeren skal kunne forstørre tekst til minst 200 %. Kravet gjelder i utgangspunktet for all tekst. I ordlyden i suksesskriteriet er det gjort unntak for følgende:
- Teksting av multimedieinnhold
- Bilder av tekst
Begrepene Teksting, Bilder av tekst, Tekst og hjelpemiddelteknologi er definert i WCAGs ordliste.
Innholdsprodusenten skal først og fremst sørge for at innholdet ikke er laget på en slik måte at det hindrer forstørring. Forstørring er vanligvis støttet i brukeragenter som nettlesere eller hjelpemiddelteknologi, men det er også mulig å tilby forstørring på selve nettstedet.
Eksempel på at innhold eller funksjonalitet går tapt:
- Tekst blir kuttet av eller skjult.
- Tekst legger seg over annen tekst.
- Tekst havner utenfor presentasjonsrammen, og det er ikke mulig å scrolle eller lignende for å få tak i innholdet.
- Brukeren får ikke tilgang til ledetekster, verktøytips eller skjemaelementer i forstørret visning.
- Brukeren får ikke tilgang til tekst eller funksjonalitet som er trunkert når innholdet aktiveres eller får fokus.
Plassering av elementer på nettstedet trenger ikke å være likt i vanlig visning og forstørret visning, så lenge brukeren får tilgang til og kan bruke innholdet i 200 % visning.
Trunkering av innholdet er tillatt, så lenge brukeren har tilgang til alt innhold eller funksjonalitet når innholdet får tastaturfokus eller ved aktivering av innholdet, for eksempel en hamburgermeny.
Tilsynet tester kravet med en skjermoppløsning på 1920x1080 px. Dette baserer seg på statistikk om mest brukte skjermoppløsninger i perioden 2022-2023 (Statcounter, engelsk). Skjermoppløsningen er fastsatt basert på teknikk G178, som angir en skjermstørrelse på 1024x768 px eller større.
Dersom forstørring tilbys via en mekanisme, skal den være lett å finne for brukeren på den aktuelle nettsiden. Dette innebærer for eksempel at den er markert med større skrift eller annen farge, jamfør teknikk G178.
Presisering om apper
Ved å sette på maksimal skriftstørrelse på enheten legger vi til grunn at forstørring er ca. 200 %, og at dette er godkjent, så lenge innhold eller funksjonalitet ikke går tapt. For apper verifiserer vi ikke om det finnes en mekanisme for forstørring på appsiden.
Det er flere måter å oppfylle kravet på.
Krav til samsvar
- All tekst kan forstørres opp til minst 200 % visning uten at innhold eller funksjonalitet går tapt.
- Dersom forstørring tilbys via en mekanisme på den aktuelle nettsiden, skal den være lett å finne for brukeren.
Krav til samsvar gjelder tilsvarende for apper og dokumenter.
Løsningsforslag og eksempler
Du finner veiledning til dette kravet i løsningsforslagene:
Merk at løsningsforslag for et tema kan dekke flere WCAG-krav.