KORT FORTALT: Tilby teksting for forhåndsinnspilt video med lyd.
Tolking
Uu-tilsynets forståelse av det aktuelle kravet. Tolkingen er basert på en juridisk og uu-faglig vurdering og avveining av rettskildene, inkludert W3Cs normative og informative kilder til WCAG (W3C, engelsk). Viktige kilder er suksesskriteriet, WCAGs ordliste, Uu-tilsynets praksis, formål, forståartikkelen, teknikker og failures.
Krav til samsvar
Uu-tilsynets beskrivelse av hva som skal til for å oppfylle det aktuelle kravet. Ofte består det også av ulike delkrav. Vanligvis kan kravet møtes på flere måter.
Testregel
Uu-tilsynets framgangsmåte (prosedyre) for å teste og ta stilling til om krav til samsvar er oppfylt eller ikke. Vi har ofte flere testregler knyttet til et krav.
Det gis tilgang til teksting for alt forhåndsinnspilt lydinnhold i synkroniserte medier, bortsett fra når mediene fungerer som mediealternativer til tekst og er tydelig merket som det.
Formål
Hensikten med kravet er at personer som er døve eller har nedsatt hørsel får gjengitt lyden fra synkroniserte medier, for eksempel en video, via teksting.
Brukerbehov
Kravet er ment å ivareta personer som er døve eller har nedsatt hørsel.
Tilsynets tolking
Informasjon gitt via lyden i video skal gjøres tilgjengelig som tekst, enten som teksting eller tekstalternativ. Kravet gjelder etter ordlyden for videoopptak med lyd. Forhåndsinnspilt video er video som ikke er direktesendt (live). Suksesskriteriet er avgrenset mot direktesendt video og video uten lyd.
Begrepene Teksting, Forhåndsinnspilt, Lydinnhold, Synkroniserte medier og Mediealternativer til tekst og Direktesendt (live) er definert i WCAGs ordliste.
Teksting
Teksting omfatter både tale og annen lyd som viktig for å forstå innholdet, for eksempel der lyden formidler en stemning. Basert på merknad til definisjonen av teksting, kan dette være
- lydeffekter
- musikk
- latter
- sted/plassering
- identifikasjon av hvem som snakker, der det er viktig for å forstå innholdet
Suksesskriteriet stiller etter ordlyden krav om at det skal «gis tilgang» til teksting. Etter tilsynets vurdering, kreves ikke helt lik gjengivelse av lydinnholdet (transkripsjon), men at vesentlig innhold er tatt med, i riktig rekkefølge.
Tekstingen kan enten kan være innbrent i selve videoen eller skjult. Skjult teksting betyr at brukeren kan velge om tekstingen skal være på eller av. En mekanisme for å slå på tekstingen er typisk en knapp med teksten cc som står for «closed captions» eller en knapp med en strek, som indikerer at en kan slå på teksting.
Tekstingen skal være synlig og lesbar for brukeren. Eksempel på at tekstingen ikke er synlig, kan være
- teksting med nesten samme farge som bakgrunnen
- teksting som ligger oppå annen tekst
Ifølge merknad til definisjonen, bør tekstingen ikke forstyrre eller skjule relevant informasjon i videoen.
Tekstalternativ
Definisjonen av teksting åpner for bruk av tekstalternativ. Tekstalternativ er en tekst som gjengir lyden. Det skal ifølge teknikk G92 tjene same formål og presentere samme informasjon som videoen. Bruk av tekstalternativ er også knyttet til suksesskriterium 1.1.1 Ikke-tekstlig innhold, der forståartikkelen og teknikker viser til bruk av kort og langt tekstalternativ for forhåndsinnspilt lyd og video med lyd. Dersom langt tekstalternativ gis via en mekanisme, skal mekanismen ifølge teknikk G73 være plassert visuelt nær videoen. Brukeren kan likevel måtte trykke på tekstalternativet for å få tilgang til det.
Når langt tekstalternativ ligger nær videoen, for eksempel rett under, skal kort tekstalternativ, basert på teknikk G74, inneholde informasjon om plasseringen av langt tekstalternativ.
Unntak: Videoer som er mediealternativ til tekst
Ordlyden gjør unntak for forhåndsinnspilt video med lyd som er mediealternativ til tekst, gitt at den er tydelig er merket som det. Ifølge definisjonen av Mediealternativ er det en forutsetning at videoen ikke presenterer mer informasjon enn det som er gitt via tekst.
Hva det innebærer at mediealternativet er «tydelig merket» er ikke definert i suksesskriteriet eller ordlisten. For at videoen skal være tydelig merket som mediealternativ skal til tekst, skal den etter tilsynets vurdering, være plassert i direkte tilknytning til den aktuelle teksten og gi informasjon som indikerer at det er et mediealternativ, for eksempel:
- Et ikon som indikerer at det er en mediespiller
- Lenke med lenketeksten «Lytt til teksten»
Kravet er ulikt for virksomheter i privat og offentlig sektor
EUs webdirektiv (WAD) går lenger i å sette krav til teksting av videoopptak, enn det som følger av WCAG. Det innebærer at det stilles ulike krav til forhåndsinnspilt video avhengig av om virksomheten er offentlig eller privat.
- For virksomheter i privat sektor beholder direktesendte videoer sin status som direktesendt selv om de blir liggende ute på nettstedet etter live-sendingen er ferdig. Dette gjelder også om den publiseres på nytt i ettertid.
- For virksomheter i offentlig sektor skal tidligere direktesendte videoer, som blir liggende etter at live-sendingen er ferdig eller publiseres på nytt senere, oppfylle kravene til teksting senest innen 14 dager.
Det er flere måter å oppfylle kravet på.
Krav til samsvar
Forhåndsinnspilt video med lyd har teksting eller tekstalternativ.
- Teksting skal formidle tale og lyd som er viktig for å forstå videoen. I dialog skal det markeres hvem som snakker. Teksting skal ikke forstyrre viktig innhold i videoen.
- Skjult teksting har en mekanisme for å slå teksting på og av
- Tekstalternativ skal formidle tale og lyd som er viktig for å forstå videoen. I dialog skal det markeres hvem som snakker. Tekstalternativ kan gis på en av følgende måter:
- Langt tekstalternativ kombinert med kort tekstalternativ, plassert nær videoen. Kort tekstalternativ angir hvor langt tekstalternativ er plassert
- Langt tekstalternativ gis via en mekanisme plassert nær videoen
- Tekstalternativet er kodet som tekst
- Forhåndsinnspilt video med lyd, som er mediealternativ til tekst, er unntatt. For å være mediealternativ skal videoen
- ikke presentere mer informasjon enn det som gis via tekst eller lyd
- være tydelig merket, det vil si, plassert i direkte tilknytning til aktuell tekst og gi informasjon som indikerer at det er et mediealternativ
Krav til samsvar gjelder tilsvarende for apper og dokumenter.
Løsningsforslag og eksempler
Du finner veiledning til dette kravet i løsningsforslagene:
Merk at løsningsforslag for et tema kan dekke flere WCAG-krav.